21 Haziran 2016 Salı

Dinle...

Dikkatimi çeken, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda rahatsızlık duyduğum bir durum var. Çok tercih etmesem de arada sırada korku filmi izlerim ki bu konuda son derece seçici davranırım. Abartılı şiddet ve kan sahnelerinin insan ruhuna ve psikolojisine hiç bir faydası olmadığını düşünürsek bu tarz filmlerden, hatta görsellerden mümkün olduğunca uzak duruyorum.
 
Şimdi dikkat çekmek istediğim ve rahatsızlık duyduğum konu bu sektörün görsel boyutu. Caddelerde zaman zaman çeşitli film afişleri görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'un işlek caddelerinden birinde neredeyse insan boyunda diyebileceğim kadar büyük bir film afişi gördüm. Yaşım küçük değil fakat adeta ''ben buradayım'' diye bağıran bu afiş beni rahatsız etti. ''Bu nedir yaa!'' Demekten kendimi alamadım.
 
6-7 Yaşlarımda yaşadığım bir olayı aktarmak istiyorum. Oturduğumuz mahalledeki bir kaç cumbalı evden birine misafirliğe gitmiştik. Evin cumbalı tarafından sokağı izlerken İki genç görmüştüm. Birinin yüzünde o dönemlerde kırtasiyelerde satılan arkadan lastikli zombi görünümlü plastik bir maske vardı. Onu gördüğüm an inanılmaz korkmuş ve annemlerin yanına kaçmıştım. O yıllarda şiddet içerikli televizyon programı ve oyunlar şimdiki kadar yaygın değildi. Günümüzde dah ayaygın maalesef. Fakat yine de bir çocuğun şehrin en işlek caddelerinden birinde böyle bir görselle karşılaşması onu olumsuz etkiler, korkutur diye düşünüyorum. Bende hepimiz gibi bir zamanlar çocuktum. Halada geçen zamana rağmen çocuk yanım ağır basar.
 
En son  bu sabah caddeden geçerken karşılaştığım film afişini görünce duyduğum rahatsızlığı paylaşmak istedim. Blog sayfamda bulunmasından bile çokta hoşnut olmayacağım söz konusu iki görseli paylaşmak istiyorum. Bir çok şeyi yaparken çocukları unutuyoruz. Onların olaylardan nasıl etkilenebileceğini düşünmüyoruz maalesef.




Hayal ürünü ile gerçeği tam manasıyla ayırt demeyen yaştaki çocuklar için böyle görseller sizce ne ifade eder?
Bunları yapan yetişkinlere söylüyorum. Siz de bir zamanlar çocuktunuz. Ne çabuk unuttunuz...

_Sade_

20 yorum:

  1. Ah, ah,sırf o yüzden Bilgehan'ı bir yaz boyunca Özdilek'e götürürken ne zorlanmıştık.(Başka bir alış veriş yeri olmadığından mecburduk da) O yaz tam kabustu, elleri soğuk soğuk terliyor gitmemek için kendini yerlere atıyordu.Bakma afişlerin olduğu yere diyorduk.Haydi orada sinema olduğunu bildiğimizden önlem alıyorduk da yolda rastladıklarımız daha da kötüydü. Hayır gördüğü yerde de inatla bakıyordu, neler çekmiştim neler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off çocuk için de , aile için de çok zor bir durum. Canım yaaa. Gördükleri zaman etkileniyorlar ister istemez. Şu posterlerin tipine bakan nasıl korkmaz ki. Ahh ah sırf ticari kazanç uğruna çocukların psikolojileri olumsuz etkileniyor .
      Anını paylaştığın için çok teşekkür ederim sevgili Handan.

      Sevgi ve selam ile.

      Sil
  2. Hele de son yıllarda çığırından çıkan bir şiddet furyası aldı başını gidiyor. Önce çocukların psikolojisini alt üst ediyoruz, sonra da ne olacak bu toplumun hali diye dert yanıyoruz. Kahredici bir şey valla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kahredici bir durum sevgili Calimero. Ben kendi adıma negatifliklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorum , etkilenmemek için. Buna rağmen etkileniyoruz. Çocuklar ne yapsın düşünemiyorum doğrusu.

      Sil
  3. Her yanımız şiddet, her yanımız korku. Minnacık çocukların eline verdikleri oyunlarda, kan, dövüş, silahlar. Çizgi filmler bile şiddet ve cinsellik içerikli artık. Ya işlenen cinayetleri, savaşları canlı canlı gören çocuklar. Nasıl bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklarımızı nasıl koruyacağız bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Sizde bir anne adayı olduğunuz için bu tür konular ister istemez daha bir tedirgin ediyordur sizi. Ruhumuzu ne ile beslersek sonunda ona dönüşüyoruz. Sizin de bebeğinize bolca sevgi vereceğinizden şüphem yok. İçinde sevgi olan her şey güzel olur.

      Sevgi ve selam ile.

      Sil
  4. Çocuklarımızı korkutmaya bayılan bir toplumuz. Polis, iğne, öğretmen, öcü yetmiyordu bu afişler de üzerine kaymaklı ekmek kadayıfı olmuş. Daha ne diyeyim ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakınca yetişkin bir insanın bile tüylerini ürpertiyor. Cahillik mi, duyarsızlık mı, körlük mü bu olanlar için ne desem boş. Maalesef ticari kazanç uğruna her şeyi yapıyorlar.

      Sevgiler.

      Sil
  5. Nasıl düşünemezler bunu gerçekten akıl almıyor.O kadar normal ki belki de o kadar benimsemişiz ki...siz yazmasanız,elbette ki aklımıza gelir ama o an gelip geçen bir düşünce olarak kalacaktı belkide...

    Bazı konularda daha ince düşünmeliyiz...
    Daha hassas olmalıyız...
    Farkına varmamız gereken daha çok şey var bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz.
      Böyle konularda sizin de dediğiniz gibi daha ince düşünmek gerek. Fakat maalesef öyle ince düşünce, öyle hassasiyet günümüzde pek kalmadı. Hissizleşti insanlar, duyarsız oldu.
      Kesinlikle farkına varmamız gereken çok şey var.

      Sevgiler.

      Sil
  6. Afişleri görünce hep reklamlar gelir aklıma. Çocuklar hatta yetişkinler nasıl da olumsuz etkileniyorlar. Afişlerde 10 yaş üstü deniyor. Demek ki korku ögesi içeriyor. Ama ilgi çekecek biçimde teşhir ediliyor. Her çocuk farklı karakterde tabii. Gördüğünü taklit edebilir, rüyalarında korku yaşayabilir,çeşitli tikler geliştirebilir, sokağa çıkmak istemeyebilir. Ama ne yazık, televizyon ekranlarında her gün gerçek bir korku ya da dehşet filmi izliyor.
    Selam-sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ticari kazanç uğruna değerlerin ve duyguların ayaklar altına alındığı bir zamandayız maalesef. Yetişkinlerin bile olumsuz etkilendiği bir ortamda çocukların nasıl etkilendiğini düşünmek bile üzüyor insanı. Ve düşündürüyor...
      Güzel ve derin yorumlarınızla paylaştığım yazılar daha bir anlam kazanıyor. Çok teşekkür ederim güzel öğretmenim.

      Kucak dolusu sevgi ve selam ile.

      Sil
  7. Merhaba,

    Bu yazıyı beğendim. Önemli bir konuya duyarlılıkla yaklaşmışsınız ve dikkat çekmişsiniz. Muhtemelen sinema önlerinden geçerken bu yazıyı hatırlayacağım.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      İlgi ve duyarlılığınıza teşekkür ederim.

      Sevgi ve selam ile.

      Sil
  8. Kesinlikle doğru tespit.Afişler yapılırken sadece yetişkinler değil çocuklar da göz önüne alınmalı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda daha hassas davranılmalı. Fakat şu durumda öyle olmadığını görüyoruz maalesef.

      Sevgiler.

      Sil
  9. ıyy ben hala bakamıyorum bunlara çok iğrenç geliyor miniklerin beynin de hasar bile bırakır:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredeyse benim bile beynimde hasar bırakacak. Bloğumda her gördüğümde ıyyy diyorum. Çabuk geçiyorum resmi. Çocuklar nasıl etkileniyor kim bilir.

      Sil
  10. Çocuk kanalı reklamında Dabbe'nin fragmanına denk gelmiştim bir defasında. Daha kötüsü olamazdı herhalde. Benim minik bir yerde denk gelirse, "Anne bunlar kötü insanlar mı?" diye soruyor. Yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte çocukların psikolojilerini olumsuz etkilediğine dair yerinde bir örnek. İnsan böyle bir durumda çocuğa ne açıklama yapacağını şaşırıyor. Gerçekten yazık.

      Sil