14 Haziran 2016 Salı

Dinle...

Yaşam haritasında yol alırken kokunun insanı bazen çocukluğuna, bazen de geçmişe götüren o büyüleyici etkisinden bende nasibimi aldım.
 
Yanan çalı çırpı kokusu bana köyümüzü hatırlatır mesela. Çünkü köyümüze her gittiğimde bu kokuyu mutlaka duyumsarım. Güneş kremi kokusu da deniz, kum ve güneş üçlüsünü barındıran yaz tatilini anımsatır.


Biçilmiş ot kokusu hemen baharı anımsatır mesela. Birde çocukluğumun geçtiği, bahçesinde kumru ötüşlerini dinlediğim o küçük evimizi. Tost kokusu sahuru anımsatır, çünkü her sahurda bıkmadan usanmadan mutlaka kaşarlı tost yerim. Fırından yeni çıkmış ekmek kokusu yine çocukluğumu anımsatır. Mahalle bakkalından koşturarak aldığım sıcak ekmeğin köşesini eve gelene kadar dünyanın en güzel ekmeğini yiyormuşçasına zevkle yiyişimi. Poğaça kokusu ve kek kokusu annemin çocukken okula götürmem için yaptığı bu iki güzelliği hatırlatır.

 

 
Ne zaman yeni sönmüş ,dumanı tüten bir mumun kokusunu alsam doğum günleri aklıma gelir. Uhu ve pastel boya kokusu ilkokuldaki resim dersimizi... Karpuz kokusu Bodrumu hatırlatır bana. Çünkü gerçekten Bodrumun denizi ilginç bir şekilde karpuz gibi kokuyordu :) Ve mangal kokusu, sokakları buram buram kebap kokan memleketimiz Adana' yı anımsatır.

 
 

Denizin kokusu ise huzuru. Benim için deniz = huzur demek...





Düşünürken bile yüzümde tebessüm belirmesine neden olan bu kokuların hayatımdaki yeri paha biçilemez. Dilerim bu yazıyı okuyan herkesin yüzünde de  biraz olsun tebessüm belirir. Hem de en mis kokulusundan.

_Sade_

19 yorum:

  1. Sevgili Sade, yazdıklarını yüzümde zaman zaman gülümseme, zaman zaman yüekte bir sızı özlemle geçmiş zamanlara gidip geldim diyeceğim çok iyi geldi:) Kumruların ötüşü bana baharın gelişini, bahar geldiğinde çimlerin ilk biçildikten sonraki kokusu karpuzu yaz mevsimini anımsatır.
    Daha neler neler.........
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooh :) O zaman koktuk mu mis gibi. Bence kesinlikle ;) Değerli yorumun için çok teşekkürler.
      Kucak dolusu sevgiler.

      Sil
  2. Ahhhh nerelere götürdün beni bir bilsen. O kokulardan bazılarında kaldı aklım ve çocukluğumun en özel anları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaah çocukluk, çocukluğumuz... Kokuların hayatımızdaki yeri ne kadar da önemli değil mi. İnsanı bu kadar etkilemesi hem ilginç, hem ne hoş. Okuyan gözlerine sağlık.
      Sevgi ve selam ile.

      Sil
  3. Öyle güzel anlatılmış ki sanki o kokular buram buram yanımıza kadar geldi. Kokuların insanları etkileyen sihirli bir yanı var adeta.Pişen ekmek kokusu benim için de dünyanın en güzel kokularından. Bebek kokusu en temiz, en saf koku. Çocukluğumuzda bizi etkileyen kokuların etkisi sonra da devam ediyor. Yasemin çiçeği, portakal çiçeği kokularını da çok severim.
    Kokular hayatımızdan hiç eksilmesin.
    Teşekkürler sevgili Sade.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokuların hayatımızdaki etkisi yadsınamaz. Ve haklısınız kokuların insanı etkileyen sihirli bir yanı var , buna yürekten inanıyorum. Aradan yıllarda geçse aynı kokuyu aldığımızda bize hissettirdikleri adeta zaman tünelinde yolculuk gibi. Kah çocukluğuna götürüyor insanı, kah okul yıllarına. Hele bebek kokusu , onun için cennet kokusu derler. Hele anne kokusu. Birde bu yönü var kokuların öyle değil mi güzel öğretmenim. İnsanı nasılda duygudan duyguya sürüklüyor.
      Bence de kokular hayatımızdan hiç eksilmesin :)
      Kucak dolusu sevgilerimle.

      Sil
  4. Hepsini içime çektim ve gülümsedim :) Bir de biber kızartması kokusu ekledim yaz günlerine götüren :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evveet sevgili Handan. Kesinlikle benim içinde biber kızartması kokusu yaz günlerine dair bir koku :) İyi ki söyledin ;)
      Beni de gülümsettin karşılıklı ne güzel oldu.
      Teşekkür ederim. Sevgi ve selam ile...

      Sil
  5. Tutkal kokusu çiçek kursundaki arkadaşları, makine yağı kokusu terzilik yaptığım günleri, ama en değerlisi okul kokusu öğrenciliğimi anımsatır... Güzel günler de görmüşüz be!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Calimero, bahsettiğin kokularla ilgili benimde hoş anılarım var. Güzel günlerdi gerçekten.

      Sevgi ve selam ile :)

      Sil
  6. boyalı oda kokusu da beni ilk okulun ilk başladığı günlere götürür.. bir de eylül sabahının hafif nemli ve serin göl kokusu.. kokunun hatıralardaki etkisi apayrı gerçekten de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz :) Bir koku insanı aynı anılara götürümüymüş? Evet götürürmüş gerçekten burada onu bir kez daha gördüm. Birbirine benzer anılar, birbirine benzer duygular paylaşmak ne hoş. Kokunun hayatımızdaki etkisi gerçekten apayrı :)

      Sevgi ve selam ile.

      Sil
    2. Sayfanızı izlemeye alamıyorum. Hata veriyor maalesef. Daha sonra tekrar deneyeceğim.

      Sil
  7. Sadece koku deyip geçmemek lazım o ne güzel bir histi yaa nostalji yaptık seninle teşekkürler,sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin içinde güzel bir gezinti olduysa ne mutlu :) Ben teşekkür ederim.
      Kucak dolusu sevgiler :)

      Sil
  8. Çalı çırpı kokusu bana kırsalı hatırlatır. Çok severim o kokuyu. Bir de bizim çok uzaklardaki yerlere girerken oraların bir oyunun kokusu vardır , oranın ünlü rüzgarı eserken, denizin kokusu da gelirken. Okurken geldi sanki çalısından çırpısına, oraların otundan tuzlu rüzgarına dek kokusu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo desenize , geçmişe doğru huzur kokulu bir yolculuğa çıktık hep birlikte :)

      Sil
  9. :))) Budanmış asma, ağaç dalları ve çalı çırpı hatta saman yanığı kokusu duysam az ilerde bir köy olduğunu anlarım. Ve o kokuya bayılırım. Hayatın sürdüğünü, gözden ırak yaşamları anlatır bana duman halinde. Ben de anlatırım kimileyin kah hikayede kah değinirim bir denemede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin anlatımlarınız da çok güzel ve yerinde. Özellikle doğadan yaptığınız paylaşımlarda ayrı bir koku var :) Teşekkür ederim bu güzel yorum için.

      Sevgi ve selam ile.

      Sil