Osmanlı mekteplerinde her çocuk kendi ilgi alanı ve yeteneğine göre değerlendiriliyor, ona göre eğitiliyordu. Bütün öğrencilere aynı dersler verilmiyordu. Ve mektebin duvarında şöyle yazıyordu;
''Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.''
(alıntıdır)
Yaklaşım güzelmiş. Doğru yaklaşım doğru sonuç vereceğine göre...
YanıtlaSilHaklısınız. Doğru yaklaşım, doğru yönlendirme doğru sonuçlar verir. Günümüzde de uygulanması dileği ile.
SilSevgi ve selam ile.
Şu an eğitim sisteminde de illa çok para kazandıran popüler meslekleri seçmeye zorlatılmasak diye düşünüyorum.Sevgilerimle :)
YanıtlaSilİşin içine maddiyat,popülarite girince balık uçmaya, kuş yüzmeye zorlanıyor demektir :)
SilSevgi ve selam ile.
Şimdiler de ise anne babaların tercihleri ön planda.Önce bir düzgün diploman olsun sonra istediğini yaparsın sözleri en çok duyulan maalesef.
YanıtlaSilMaalesef öyle. Anne babalar çocukları için yetenekten ziyade çok para kazandıran meslekleri ön planda tutuyorlar. Diplomadan sora istediklerini yapmak için çokta zaman kalmıyor.
SilSevgi ve selam ile.
Ne yazık ki herkesin derdi çocuğunu belli okullara belli mesleklere yöneltmek,balığı uzaya yollamaktayız :(
YanıtlaSilBütün isteğim çocuklarımın yaparken kendilerini çok mutlu hissedecekleri bir mesleklerinin olması, bu eğitim sistemi bürün enerjilerini söküp almazsa eğer..
Çağımızın düzenine ayak uydurmak için çocuklarımız yarış atına döndü. Yaparken mutlu olacakları mesleği seçmek de biraz hayal oldu sevgili Handan. Çocukların işi çok zor.
SilSevgi ve selam ile.
Balık uçmaya zorlanmakla kalmıyor insani değerleri de yok ediliyor.
YanıtlaSilİnsan sıfatında dolaşanlar çoğalıyor çoğalıyor çoğalıyor.
İnsanların kendi elleriyle kurduğu bu sahte düzene nice balıklar, nice kuşlar kurban ediliyor . Sonuç kocaman bir mutsuzluk.
SilSevgi ve selam ile.
Aslında her eğitim sisteminin doğruları yanlışları var mutlaka sevgili Sade.Şehzadelerin Enderun okullarında çok yönlü bir dünya görüşüyle iyi yetiştikleri bir gerçek. Yetenekleri tanımak, ona uygun eğitmek, kendi kültüründen öte dünya kültüründen haberdar kılmak güzel gerçekten.
YanıtlaSilsevgiyle...
Günümüz eğitim sisteminde de bu görüşün hakim olmasını iterdim güzel öğretmenim. En basitinden kendimi düşününce dönemimin şartlarından dolayı istediğim mesleği okuyamamış olmak içimde hep bir ukdedir. Kuştum , yüzmeye zorlandım. Adeta yarış atına çevirdiler çocukları, geçleri. Bir zamanlar Enderun okullarında hakim olan bu görüşü biz ne zaman eğitim kurumlarımızdan çıkardık da böyle mutsuz olduk bilemiyorum.
SilTeşekkür ederim güzel sözleriniz için.
Sevgi ve selam ile.
Devir balıkları uçurma devri cancağızım :)
YanıtlaSilMaalesef, maalesef öyle güzel can :) Herkes ait olduğu yerde olsa ne güzel olurdu.
SilSevgi ve selam ile.
Öyle güzel anlatım olmuş ki Sade Çocuğum yok ama Arkadaşlarımdan çevremden sülalemden gördüğüm Gak dedin mi pedagoglara Koşturan ebe beyinler Guk dediklerinde Zibilyon kursa yazdıran Ebe beyinler ve yarış atı gibi sürüklenen çocuklar Kırtasiye sektöründe dükkanı olan bir arkadaşım var Onun yanına gittiğimde dehşetle izliyorum. Velileri ve verilen ödevleri Sadece veliler yarışıyor ve inanılmaz Kompozisyonlar istiyorlar. Çocuklar yapmıyor ebeveyinler yapıyor. Ve en büyük sorun çocuğun ne istediği değil Anne Babanın çocukluk yıllarında yapamadıklarını Kendi Çocuklarına Empoze etmesi O daha kötü Kişisel gelişim ve Çocuk üzerine gittiğim kurslarda Neler neler öğrendim. Ben Eğitimin İlk Aileden gelmesi gerektiğine inanıyorum. Eğitim sistemine giremedim bile düşün :) Güzel paylaşım olmuş yüregine sağlık Cancağızım....
YanıtlaSilŞekercağzım ne güzel özetledin. İçimden geçenlere tercüman olmuşsun bilesin :) Çocuklara yarış atı gibi koşturuyorlar diyorum ama günümüzde veliler onlardan beter. Ebe beyinler ;) Eğitim maratonunda kendi çocuklarını geçen ebe beyinler hemde. Kesinlikle çocuğun ilk eğitimi aileden gelmeli fakat o konuda bile çocukları birbiriyle yarıştırıyorlar. O tablet senin, bu marka telefon benim... derken şahit olduğum bu tür hadiseler karşısında dehşete düşüyorum. Allah sonumuzu iyi etsin ne diim Cancağzım :) Gönlüne sağlık.
SilKucak dolusu sevgilerimle, selam ile.
Bir öğretmen olarak utandım halimizden.
YanıtlaSilSistem bu şekilde işliyor maalesef. Dilerim bir gün , hemde en kısa zamanda eğitim sistemi olumlu yönde değişir.
SilSevgi ve selam ile.